Mikulovsko - oblast nejen skvělých vlašáků

Oblast pod Pálavou, kterou už staří Římané považovali za území vhodné pro pěstování vinné révy. Celý region je úžasným synonymem vín a vinařské turistiky a po staletí důležitým centrem moravského vinařství. Mikulovsko je jednou ze čtyř podoblastí vinařské oblasti Morava (dalšími jsou znojemská, slovácká a velkopavlovická). Víno Vás tady bude provázet každým krokem. Réva se pěstuje ve 30 obcích na 182 viničních tratích. Město Mikulov tvoří přirozené středisko, ale vynikající vinařské polohy mají i další obce v blízkosti města. Mezi významné obce vyhlášené kvalitou svých vín patří mimo jiné také Sedlec, Dolní Dunajovice, Pavlov, Perná, Dolní a Horní Věstonice, Novosedly nebo Brod nad Dyjí. Nesmíme zapomenout na Valtice. Zde se nachází nejstarší vinařská škola, kde ve sklepeních Valtického zámku najdete celoroční otevřenou degustační expozici Národní soutěže vín Salon vín České Republiky.

 

Na slunných stráních kolem Pálavy se daří zejména Ryzlinku vlašskému, Veltlínskému zelenému nebo Ryzlinku rýnskému. Vyšší obsah vápníku v půdách velmi teplých viničních tratích dodává bílým vínům zvláštní typ mohutné, ale jasně vyhraněné minerálnosti a slanosti. Vína z Ryzlinku vlašského se vyznačují typickou jiskrnou chutí s vyzrálejší kyselinkou. V mladých lehčích vínech najdeme často tóny citrusových plodů, časté jsou i květinové tóny a u zralejších vlašáků najdeme i rozinky a med.

 

Ryzlink rýnský je pozdní odrůda, která je charakteristická žlutozelenou barvou a velmi jemnou vůní s náznakem lipového květu. Zajímavostí je, že Ryzlink rýnský dal své vlastnosti nově vypěstované odrůdě Aurelius, která vznikla ve šlechtitelské stanici v Perné. Obec Perná kromě Aurelia byla také kolébkou odrůdy Pálava.

 

Vynikající Veltlínské zelené vzniká v hlinitějších půdách Dunajovických vrchů, což je víno s vysokou škálou aromatických látek závislých na složení půdy vinice. Vína pocházející z hlubokých hlinitých půd mají vůni lipového květu, štěrkovité půdy dodávají hořkomandlovou chuť i vůni, kořenitost až pepřnatost je dána právě růstem na sprašových půdách.

 

 Mikulovsko prostě musíte navštívit. Pokud jste sportovci, nezapomeňte s sebou vzít kolo a projet se po úžasných cyklostezkách kolem vinic.