Blog

Vína z Wagramu – Utajený rakouský poklad

Vína z Wagramu – Utajený rakouský poklad

Rakousko je náš nejbližší vinařský soused. Na jižní Moravě zjednodušeně řečeno pouze státní hranice odděluje vinice rakouské od vinic moravských. V Dolním Rakousku se protínáme i co se týká pěstovaných odrůd, nejblíže nám je samozřejmě Weinviertel, největší rakouská vinařská podoblast, která přímo navazuje na naše moravské vinařské podoblasti a má s nimi nejvíce společných rysů. Z daleka nejznámějším rakouským regionem je zcela určitě Wachau, malá a malebná oblast, která dává aristokratické Ryzlinky a Veltlíny v té nejvyšší kvalitě, která se ale zákonitě odráží i v ceně vín. Milovníci červených vín budou znát oblast Burgenland, milovníci Sauvignonů Štýrsko. Kdo ale zná vinařskou podoblast Wagram?

 

Wagram je zcela jistě jedním z utajenějších pokladů v rámci rakouského vinařství. Oblast navazuje přímo na hlavní město Vídeň, severozápadním směrem se na obou březích Dunaje nachází vinice, ze kterých se produkují wagramská vína. Na pravém břehu Dunaje se nachází Klosteneuburg, v kterém sídlí vyšší vinařská škola, místo studií většiny rakouských vinařů. Většina vinic z celkového počtu přibližně 2500 hektarů se ale nachází na levém břehu Dunaje.

 

Dominantním půdním typem wagramských vinic je sprašová půda, v podstatě říční usazeniny naplavené za tisíce let Dunajem dosahují v některých místech hloubky až dvacet metrů. Tato půda bohatá na živiny a minerály výborně pracuje s vodou, kořeny révy v ní velmi dobře rostou i do velkých hloubek. V době trvalých dešťů se voda ukládá do hlubších vrstev, ze kterých ji pak v období sucha réva lehce získává díky hlubokému kořenovému systému. Spraše doplňují půdy písčité, štěrkovité, v různých koncentracích můžeme najít i vápenec a jíl. Podnebí je mírné, kontinentální s důležitým vlivem mohutného toku Dunaje. Blízkost evropského veletoku v horkých letních měsících oblast zchlazuje, v zimních naopak pomáhá mírnit mrazy.

 

Charakter wagramských vín je ovocný s typickou kořenitostí. V některých vínech naleznete krásné stopy slanosti, v jiných lákavou krémovost. Nejvíce hektarů vinic je zde stejně jako v celém Dolním Rakousku osázeno Veltlínským zeleným. Za větší pozornost ale stojí odrůda Roter Veltliner, specialita regionu Wagram. Bílá odrůda s načervenalými bobulemi je zdejší třetí nejpěstovanější odrůda, její poměrové zastoupení je ale výrazně vyšší než v jiných rakouských regionech. Při redukovaných sklizních dává elegantní extraktivní a minerální vína s kořeněným aroma a s dlouhým potenciálem zrání. Další rozšířenou bílou odrůdou je Ryzlink rýnský. Nejpěstovanější modrou odrůdou je jak jinak než odrůda Zweigeltrebe, která byla ve Wagramu (Klostenneuburgu) v roce 1922 vyšlechtěna. Wagramská vína určitě vyzkoušejte například k vídeňskému řízku, dobře se pojí i se zeleninovými pokrmy. Plná vína můžete napárovat  k vitello tonnatu, gyrosu nebo asijskému kari nebo kimchi.

 

Od ročníku 2021 byl ve Wagramu zaveden apelační systém DAC, který je v posledních pětadvaceti letech postupně zaváděn ve všech rakouských podoblastech. V pyramidálním systému jsou wagramská vína dělena na tři kategorie: vína regionální (gebietsweine), hrozny pro tato vína mohou pocházet z jakékoliv vinice ve Wagramu. Vína s místním původem (ortsweine) musí pocházet z vinic nacházejících se v katastru obce uvedené na etiketě. Nejvyšším stupněm jsou tzv. traťová vína (riedenweine), která pochází z určité přesně vymezené viniční tratě. Zatímco v základní kategorii vín regionálních může být takto označeno až čtrnáct místních odrůd, nejvyšší traťová kategorie je určena pouze pro tři nejvýznamnější odrůdy Wagramu – Veltlínské červené, Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský. Nadstavbou tohoto systému jsou ještě tzv. Erste lage. Vína s tímto označením musí pocházet pouze z vybraných nejlepších vinic, které smí nést označení Erste lage, vinařství také musí být členem spolku, který systém Erste lage vinic spravuje.

 

Naším dlouholetým partnerem z vinařské podoblasti Wagram je rodinné vinařství Leth, které se nachází v jednom z vinařských center regionu, vesnici Fels am Wagram. Díky vysoké kvalitě svých vín se vinařství Leth během tří generací stalo předním producentem vysoce kvalitních vín v regionu Wagram. Široká nabídka vín je dělena do čtyř kategorií. Základní řada Terrassen obsahuje nekomplikovaná, výborně pitelná vína, řada young and fresh vyniká svěžestí, ovocností a zábavností. Řada klassik představuje vína v typickém regionálním projevu, středně plného charakteru. Traťová vína a vína v kategorii Erste lage představují to nejlepší z produkce vinařství, vína osobitá, elegantní ale zároveň i plná a charakterní. Určitě stojí za ochutnání. Skvělou možnost budete mít 9.5. od 19:00 v Papasbaru, ochutnáme celkem 9 vín z vinařství Leth.

1 položek celkem